srijeda, 6. veljače 2013.

Jačanje imuniteta: Djecu izvode gole van na -15 i polijevaju ih hladnom vodom


Otkako su fotografije i video zapisi preplavili internet i medije, ruski vrtić na udaru je roditelja zbog zabrinutosti za dječje zdravlje. No, odgojiteljica Margarita Filimonova inzistira na ovoj praksi 'sprječavanja prehlade'. "Djeci je dozvoljeno izaći van na ovako veliki minus nakon trogodišnjeg polaganog treninga i medicinskoga testiranja", izjavila je odgojiteljica. Čini se stvarno ekstremno, no osoblje vrtića inzistira na toj prkasi jer su uvjereni kako to poboljšava i regulira dječje zdravlje.

Djeca zdravija i imaju bolji apetit


Vrtić broj 317 ovu praksu 'osnaženja' djece provodi već poslijednjih 13 godina, a neka djeca koja su prošla njihovu 'obuku' postali su Olimpijski prvaci u raznim sportovima. Ovo je jedina ovakva institucija u regiji koja koristi ovakvu vrstu ekstremnih vježbi.

Prije izlaska van djecu vrtića osoblje tušira hladnom vodom. Temperatura vode postupno pada sve do -20, tek nakon toga djeca smiju van. Obučeni samo u donje rublje izlaze van u snježno dvorište i tamo ih nastavljaju polijevati ledenom vodom. Postupak traje samo nekoliko sekundi, nakon čega idu u vruću saunu. Nakon postupka zagrijavanja, slijedi još jedan 'izlet' van i polijevanje ledenom vodom, koje slučajne prolaznike ostavlja u šoku. Sve se to odvija u 7:30 ujutro, neposredno prije doručka, kako bi im hladnoća poboljšala apetit.

Ne dopuštaju svi roditelji ovakve rituale, no 70% djece koja pohađaju vrtić broj 317 vole svoj jutarnji ritual i sami traže izlazak van na hladnoću. Jedan je od roditelja u intervjuu izjavio kako njegovo dijete nije ni jednom u protekle dvije godine bilo bolesno zahvaljujući ovakvom načinu rada s djecom.

Nema komentara:

Objavi komentar